CDFD-rapportage 1e kwartaal 2019

Het CDFD publiceert één keer per kwartaal de statistieken van het lopende PE-jaar. De cijfers zijn het afgelopen kwartaal extra interessant omdat het om de laatste 3 maanden van de afgelopen PE-periode ging.


PE-examen op het laatste moment
Het is voor veel vakgenoten nog een race tegen de klok geworden. Veel van onze collega’s moesten op het laatste moment nog zorgen voor behoud van een geldig diploma. Uit de cijfers van het CDFD blijkt er in de laatste maanden nog bijna 40.000 PE-examens zijn afgelegd. Maart 2019 alleen al was goed voor ruim 17.000 PE-examens.  Over de gehele PE-periode telde een gemiddelde maand ca. 2.000 PE-examens.
Consumptief krediet, het meest afgelegde PE-examen, kende een slecht slagingspercentage. Slechts 74,8% van de kandidaten is uiteindelijke geslaagd. Alleen het examen PE-Vermogen scoorde met 73,1% nog slechter.
De 14.657 deelnemers aan PE Schade zakelijk hadden blijkbaar een ‘makkie’. 96% van de deelnemers behaalde het PE-certificaat. Over alle PE-examens heen bedroeg het gemiddelde slagingspercentage 85%.

Initiële examens scoren slecht
Naast de cijfers over de PE-examens rapporteert het CDFD ook over de Initiële examens. Tussen 1 april 2018 en 31 maart 2019 zijn er 34.717 Wft-examens afgelegd. Wft Basis blijkt het meest populair met 9.730 examens. Het examen Wft Pensioen werd het minst aangevraagd: 845 keer.
Nog altijd zijn de slagingspercentages bij de initiële examens bedroevend laag. Voor het examens Hypothecair krediet, Vermogen en Pensioen zakt meer dan de 50% van de deelnemers. Ook Schade particulier wordt door veel cursisten onderschat. 46,5% zakt voor het examen. Over het geheel genomen kennen initiële examens een slagingspercentage van 60,5%

Dat kan veel beter
Nog steeds denken veel cursisten dat ze er met het doorlezen van het studieboek wel komen. En dat terwijl gebleken is dat de WFTVragenbank-methode, studeren aan de hand van heel veel oefenvragen, veel effectiever blijkt.
Wil je alle cijfers van het CDFD nalezen?  Kijk dan hier.


10 april 2019

Last modified: Tuesday, 9 April 2019, 8:55 PM